Groen licht
‘De Nationale Veiligheidsraad gaf woensdag 3 juni 2020 groen licht aan de erkende erediensten in ons land om vanaf maandag 8 juni opnieuw samen te komen om religieuze diensten te houden…
De lokale verantwoordelijken beslissen wanneer zij helemaal klaar zijn om de vieringen te hernemen. De veiligheid en de gezondheid van eenieder staan altijd voorop…
We konden vele weken niet samen vieren in onze kerken, maar onze diepe verbondenheid met elkaar zocht en vond vele andere wegen…’
De bisschoppen van België, woensdag 3 juni 2020
Volop bezig
Binnenkort gaan de eucharistievieringen terug van start. Daar zijn we blij om. Het zal een hele klus worden om alles in goede banen te leiden maar we zijn er volop mee bezig. Net zoals in alle andere branches zal ook een eucharistieviering niet hetzelfde zijn als vroeger. We zetten hier een paar puntjes in de kijker zodat jullie al een beetje voorbereid zijn bij het eerste bezoek aan de eucharistieviering.
In alle kerken
De gelovigen verwachten we aan de hoofdingang van elke kerk.
In alle kerken kunnen we een mis voorzien.
Vanaf zondag 21 juni zal er elke zondag eucharistie zijn:
– om 9.30 u. in de St.-Monicakerk in De Haan,
– om 10 u. in de St.-Blasiuskerk in Vlissegem,
– om 11 u. in de kerk Heilige Kruisverheffing in Wenduine.
– Vanaf woensdag 24 juni zal er elke week om 9 u. eucharistie voorzien zijn in de Heidekapel in De Haan-Vosseslag.
– Vanaf zaterdag 27 juni is er om 17 u. elke week eucharistieviering in de St.-Clemenskerk in Klemskerke.
Deze regeling blijft zolang de corona-maatregelen het voorschrijven.
Aantal aanwezigen
De oppervlakte van de kerk bepaalt het aantal aanwezigen in de kerk.
Per 10 vierkante meter mag er 1 persoon aanwezig zijn.
In de St.-Monicakerk kunnen 57 personen binnen,
in de Heilige Kruisverheffing 88,
in de St.-Clemenskerk 57,
in de St.-Blasiuskerk 30,
in de Heidekapel 24,
inbegrepen de priester, lector en organist.
Eens het aantal aanwezigen is bereikt, komt er een bord ‘volzet’ en zal de steward of medewerker de ingang controleren. Tijdig komen zal in vele kerken de boodschap zijn want met het toeristisch seizoen zullen onze kerken geregeld vlug aan de limiet komen.
De medewerkers van elke parochie zullen dus heel veel gelovigen ontgoochelen als zij niet meer binnen kunnen. Normaal komen er heel wat meer mensen dan we nu zullen kunnen toelaten.
Werking per kerk
Er komen affiches om de regeling van de werking per kerk duidelijk te maken. Deze affiches zullen ook het maximum aantal personen aanduiden.
Kom rustig en op tijd naar de kerk. Probeer de anderhalve meter ‘social distancing’ te respecteren en ontsmet je handen bij het binnenkomen. Bij het binnen- en buitengaan is een mondmasker sterk aanbevolen. Respecteer de aanbevelingen van de medewerkers die alles in goede banen zullen leiden.
In de kerk zullen er aanduidingen zijn die de wandelrichting weergeven om binnen te komen en buiten te stappen, alsook om naar de communie te gaan.
Iedereen, behalve gezinnen en koppels, zal plaats nemen op anderhalve meter afstand van elkaar. Als je binnenkomt is het daarom aangeraden om steeds zo veel mogelijk vooraan aan te schuiven zodat er zo weinig mogelijk mensen elkaar kruisen.
De zangboeken verdwijnen uit de kerk. Koorzangen en volkszangen zijn momenteel niet toegelaten.
Vredeswens en communie
Bij het Onze Vader en de vredeswens geven we mekaar geen hand en iedereen blijft op zijn plaats. Men kan wel de vrede aan elkaar wensen, door bijvoorbeeld je hand op je hart te leggen en een kleine buiging te maken.
De gelovigen die communie verlangen, komen langs de middengang naar voren en trekken naar hun plaats terug langs de zijkanten.
Voor de uitreiking van de communie komen er twee markeringen op anderhalve meter van elkaar. De communiebedienaar staat zo op ‘social distancing’-afstand van de gelovige. Beiden strekken hun arm uit en de communiebedienaar, die vooraf zijn handen ontsmet en een mondmasker draagt, zal voorzichtig en eerbiedig de hostie laten vallen in de hand van de gelovige. Wie de communie niet verlangt kan luisteren naar een gebed bij geestelijke communie.
Naar buiten gaan
Bij het binnenkomen zal er een offerblok staan voor het stoeltjesgeld en bij het buitengaan eventueel een mandje voor het offergeld. Rondgaan met de schaal is in deze tijd niet aangewezen. Wijwater is verwijderd.
Bij het buitengaan gaat iedereen volgens de gemarkeerde pijlen, met de nodige afstand, rustig naar buiten. Het napraatje op het kerkplein zal nog een paar weken moeten uitgesteld worden.
Na elke dienst zullen de kerk en de gebruikte instrumenten ontsmet worden.
Vieren zal deugd doen
Het is een hele hap maar we zijn zeker dat met een beetje respect voor elkaar het weer deugd zal doen om samen eucharistie te kunnen vieren.
Zo vriendelijk klinkt het allemaal niet. Maar niemand ontsnapt aan de gevolgen van deze crisis.
Bewaren we de hoop! Blijven we ijveren om mekaar te dragen en blijven we voor mekaar bidden! Samen staan we sterk en komen we hier beter uit dankzij de steun van velen én … het vertrouwen op Gods nabijheid!
Federatie De Haan en pastoor Jos De Muynck